Iordningställt den ny dator

Fick i början av veckan min nya stationära dator, och oj vad snabbt det går nu, kul! Men för att kunna jobba fullt ut så behövs det installeras endel program och tänkte här ta upp några av de program som jag använder mig av när jag jobbar.

Vi kan börja med ett program som många känner till, nämligen officepaketet. Det skrivs en hel del, avtal, fakturor, affärsplan mm och för att kunna göra det behövs det bra skrivprogram. Jag har testat många men än så länge så tycker jag att word är en klass för sig. För att göra diagram och tabeller, budgetar mm så behövs även excel, i officesviten så använder jag mig även av powerpoint i bland men det är inte lika vanligt.

För att hantera dokument och kunna nå dessa överallt använder jag mig mestadels av dropbox, men har även google drive samt skydrive är installerat. För övrigt så kan jag nu köra remote till datorn så att jag kan logga in och arbeta när jag befinner mig någon annan stans.

Man måste även kunna nå kunder och samarbetspartners, för det behövs mail, här installerar jag dock inget utan kör med gmail, smidigt och bra. Även google hangout är ett bra verktyg för att kommunicera och dela med sig av det man jobbar med. Ett annat program är skype för att ringa och chatta, väldigt smidigt även det att ha telefonkonferens med flera deltagare.

Nu över till det som behövs för själva utvecklingen.

För att kunna utveckla smidigt utan att vara beroende av internet och en extern server så använder jag en mjukvara för att göra min dator till en lokal server så att jag enkelt kan testa lokalt och se att det fungerar innan jag laddar upp det till servern. Till detta använder jag mig utav en programvara som heter ampps och då får man en apache server med diverse stöd och mysql-databas.

När det gäller att skriva kod och hantera själva projekten så har jag testat lite olika editors men har fastnat för netbeans. Tycker den är väldigt smidig då man får bra överblick på projekten samt hjälp med att ha koll på klasser, funktioner och variabler som finns, bara börja skriva och sedan trycka enter eller tab, går väldigt snabbt att skriva kod då. Det är även en fördel att man kan använda den till både php projekt, java projekt och android utveckling, mm. Men för att kunna utveckla mot android behövs även lite mer, dels ett plugin till netbeans som heter nbandroid och sedan även androids SDK. För att kunna provköra på telefonen direkt behövs även drivrutinerna för den installeras.

Ska jag bara öppna en kod-fil lite snabbt så använder jag mig av notepad++ då den är betydligt mindre komplex. Den går även snabbare att starta än netbeans även om skillnaden är markant nu efter att jag fått den nya datorn.

För att kunna ladda upp filer till extern server så har jag börjat använda mig av det inbyggda ftp programmet i neatbeans vilket fungerar väldigt bra. Men för att få en ännu bättre överblick på filer på servern så har jag installerat ftp programmet filezilla vilket fungerar bra. Även git och svn finns det stöd för i netbeans och har än inte använt det på nya datorn så vi får se om jag även kommer installera något externt program för det.

Förutom kod så redigerar jag även endel bilder, till det använder jag mig av gimp samt inkscape som kan hantera vektorgrafik. Båda är open source men riktig kraftfulla och tillräckligt avancerade för det ändamål som jag använder dem till. Och enligt mitt tycke betydligt mer prisvärt än t.ex. photoshop.

För testa det som utvecklas behövs det även ett flertal webbläsare så som internet explorer, chrome, firefox med flera och dessa får självklart endel plugin som kan hjälpa till i testning och utvecklingssyfte.

Ja det var lite kort om endel program som installerats på den nya snabba datorn, och lite vad för program som behövs för att utveckla system, hemsidor och appar (förutom till iPhones då det behövs en mac). Förutom dessa kommer det säkerligen behövas endel till program men just nu fungerar det i alla fall för det jag gjort under dessa arbetsdagar.

Dela med dig
Det här inlägget postades i Företagare och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.