Het diskussion inom orienteringen

Orienteringssäsongen kan kännas långt bort då man tittar ut och möts av all snö, men diskussionen inom orienteringsrörelsen är väldigt het för tillfället. Det är inte ofta orienteringen syns i tidningarna men när något mindre bra sker, då är de minsann snabba på att skriva. Det allt handlar om är regeln om hängning. Internationella orienteringsförbundet har nämligen bestämt att ta bort regen, så nu är det fritt fram och hänga på internationella tävlingar, läs SVD, DN, HD om ”Fritt fram för hängning” och på Alternativet IOF plockar bort regeln om hängning”. rätt spännande att både alla tidningar skrev nyheterna samtidigt som de lanserades på SOFT och Alternativets sida. Så så fort det är någon lite mindre rolig sak som inträffar så är de väldigt snabba på att skriva medans det annars brukar vara väldigt tyst

Men vad innebär detta beslut? Inte så mycket i praktiken tror jag, för vad jag vet om har ingen blivit diskad för att ha hängt någon. Dock så kommer diskussionerna gå varma då de nordiska länderna är helt emot IOF:s beslut. Så det kommer troligtvis bli en ändring igen men nya regler om att man inte får hänga. Dock så måste det bli bättre på att diska de som hänger, ser man bara till senaste VM och på bronsmedaljören i herrklassen, där tycker jag en diskning ska ske då han absolut inte hade klarat av att komma på pallen av egen kapacitet. Men om jag tänker mig in i hans situation hade jag självklart utnyttjat möjligheten att få hjälp med farthållningen. Så det är svårt. De flesta skulle utnyttja andras fart om någon kom ikapp, utan att tänka på att man faktiskt hänger då. Eller räknas det inte som hängning då man orienterar själv men springer lite snabbare än om man varit själv?

Det är en svår fråga som är värd att diskutera och det kommer det bli mycket av den närmaste tiden tror jag!

Dela med dig
Det här inlägget postades i Diskussion, Orientering och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.